Att tänka på när du köper en köksfläkt

Köksfläkt

Det finns många faktorer som spelar in när du ska köpa en ny köksfläkt. Idag finns det många olika att välja på, med olika funktioner och utseenden. Till att börja med bör du se över hur du bor, vilken fläkt du har idag och vilka valmöjligheter du har för din nya fläkt – alla fläktar fungerar nämligen inte i alla sorters hem.

Kolla även in vår vän Clarholms.se och inte minst den informationa webbplatsen Hemnytt där du får hjälp med allt som rör hem och bostad.

Ventilation och mått

Vilken typ av ventilation du har i hemmet är A och O för vilken sorts fläkt du behöver ha. Har du exempelvis en ventilationskanal, och i så fall vilken sort? Kolfilterfläktar fungerar bäst för dig som inte har en ventilationskanal, medan en utsugsfläkt är vanlig om du har en ventilationskanal. När du har tagit reda på detta har du redan kommit en bra bit på vägen och kan sålla bort en rad fläktar. Nästa steg är att ta mått på din spis för att fläkten ska passa dennes bredd. Idag finns det ett stort utbud även av olika mått på fläktar, och det är såklart viktigt att det blir korrekt.

Rengöring, placering och design

Andra saker som kan vara bra att tänka på är hur fläkten är att städa. Köksfläktar samlar ju på sig mycket fett och damm, vilket inte alltid är det enklaste att rengöra. Ju färre detaljer och ju fler löstagbara delar fläkten har, desto enklare blir det att göra rent den. Fläktens placering och design är också viktigt. Var ska du placera fläkten och hur mycket plats vill du att den ska ta? Ska den till exempel hänga fritt från taket eller monteras under ett köksskåp? Är materialet viktigt för dig, och vilket föredrar du i så fall? Fundera gärna på hur ditt kök ser ut i dagsläget och försök att anpassa fläkten efter det, istället för tvärtom.